Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Kwas Hialuronowy - Ktory Produkt?

6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość [borak]

• Gość

Napisano 04 wrzesień 2010 - 22:54

Witam
Po większym wysiłku fizycznym na rowerze strasznie strzelają mi kości w nogach (kolana i kostki), z każdym krokiem lub pedałowaniem słysze na przemian strzał w kostce i w kolanie. Przy strzelaniu wydaje mi się że to nie boli, choć czuje tak jakby kości ocierały się o siebie ale nie jestem pewien. Taki stan występuje jedynie po dłuższym wysiłku.
Ktoś mi polecił kwas hialuronowy. Tylko że jest wiele preparatów z tym kwasem. I mam do Was pytanie - który z tych wszystkich suplementów będzie najlepszy? Bo suplementy diety podobno nie są badane pod kątem rzeczywistej zawartości składników no i może być różnie. Chyba że coś innego niż kwas możecie mi polecić?

#2 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 706 postów

Napisano 05 wrzesień 2010 - 13:22

Wyświetl postUżytkownik borak dnia 04 wrzesień 2010 - 22:54 napisał

Witam
Po większym wysiłku fizycznym na rowerze strasznie strzelają mi kości w nogach (kolana i kostki), z każdym krokiem lub pedałowaniem słysze na przemian strzał w kostce i w kolanie. Przy strzelaniu wydaje mi się że to nie boli, choć czuje tak jakby kości ocierały się o siebie ale nie jestem pewien. Taki stan występuje jedynie po dłuższym wysiłku.
Ktoś mi polecił kwas hialuronowy. Tylko że jest wiele preparatów z tym kwasem. I mam do Was pytanie - który z tych wszystkich suplementów będzie najlepszy? Bo suplementy diety podobno nie są badane pod kątem rzeczywistej zawartości składników no i może być różnie. Chyba że coś innego niż kwas możecie mi polecić?

Luuudzie..

Najpierw jest DIAGNOZA a dopiero POTEM leczenie..

Takie strzelanie w stawach to nie zawsze jest zuzycie chrzastki.
nie piszes ile masz lat, czy na cos chorujesz itp..

Jeśli jestes młoda osoba bez obciażeń to mogł ci sie zrobić (czeste u rowerzystów) tzw Zespół Bocznego Przyparcia Rzepki. Wiec najpierw ortopeda..

Poza tym kwasy hialuronowy w tabletkach nie działa..

#3 Gość [borak]

• Gość

Napisano 05 wrzesień 2010 - 14:09

Lat 20. Żadnych chorób. Na rowerze jeżdzę turystycznie, raczej średnio często ze 2-3 razy w tygodniu. A strzelanie w kościach występuje tylko po większym (dłuższym) wysiłku fizycznym na rowerze. Ogólnie to od dziecka coś mi gdzieś strzelało czasem. Natomiast teraz po większym wysiłku przy każdym kroku czy pedałowaniu czuje i słysze w nogach (raz w kostkach raz w kolanach) strzelanie. Jak zaczynam jechać to wszystko jest w porządku, a po kilku godzinach większego wysiłku zaczyna mi strzelać :) A na rowerze zacząłem jeździć od niedawna bo od około roku. Chyba że może też np. za bardzo się przeciążam z tym rowerem czasem i dlatego strzela? A może to normalne że po dużym wysiłku tak się dzieje?
Jakoś specjalnie mi to może nie przeszkadza, no ale nie chcę też żeby było gorzej. Mogę się wybrać do ortopedy jeśli to konieczne.
A kwas hialuronowy czy glukozamina dlaczego są dostępne w sprzedaży jak nie działają?

#4 Oksydniak

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1068 postów

Napisano 06 wrzesień 2010 - 17:47

Wyświetl postUżytkownik borak dnia 05 wrzesień 2010 - 14:09 napisał

A kwas hialuronowy czy glukozamina dlaczego są dostępne w sprzedaży jak nie działają?

Znam tylko dwa produkty kwasu hialuronowego będące LEKAMI i jeden glukozaminy - wszystko na receptę.

Kwas hialuronowy działający nie jest doustny.

#5 mordimer

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 706 postów

Napisano 08 wrzesień 2010 - 14:05

Wyświetl postUżytkownik borak dnia 05 wrzesień 2010 - 14:09 napisał

.

Cóż.. To, ze coś jest w sprzedaży nie znaczy ze działa Dołączona grafika najlepszy przykład - "leki" homeopatyczne

Jestes za mlody na zużycie chrząstki stawowej. Idz do ortopedy bo to na 70% zespół bocznego przyparcia rzepki.

tutaj pomoze rehabilitacja, rozciąganie miesni czworogłowych itp. może masz źle ustawione siodełko i dlatego. Nie powiem nic wiecej bez badania

#6 Gość [kkk]

• Gość

Napisano 18 listopad 2010 - 13:52

Glukozamina naprawde jest nieskuteczna? Jest mnóstwo suplementów, znam też jeden preparat ktory jest lekiem, czyli musial przejsc jakies tam badania potwierdzajace skutecznosc?
Co innego mozna brac na zużytą chrząstke w kolanie? (lekarz potwierdził zużycie chrząstki i przepisał ketonal) Ale jak uzupełnić tą chrząstke?

#7 Gość [kkk]

• Gość

Napisano 18 listopad 2010 - 14:02

* chodziło mi o zużycie chyba mazi stawowej a nie chrząstki ;)