We krwi wyszlo mi na badaniach że mam niski poziom potasu, pani doktor przepisala mi Kalipoz. Tylko że od pewnego czasu mam problemy z żołądkiem. Wzięłam wczoraj pierwszą dawkę kalipozu i mialam okropne objawy, przeczytalam ulotkę i miałam dokładnie to co pisało w działaniach niepożądanych. Było to tak uciążliwe że musiałam przerwać leczenie, a do lekarza moge isc dopiero w czwartek. Co moge w tym czasie jesc, w czym znajduje sie duzo potasu? Istnieje mozliwosc uzupelnienia niedoborow potasu w jakis inny sposob niz tabletki, bo trudno wytrzymac skutki uboczne?
Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym
![]() |
Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych. Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów. Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ. To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak |
Guest Message by DevFuse
Potas - dzialania uboczne
Rozpoczęty przez Gość [ika], 23.11.2010 21:03
4 odpowiedzi w tym temacie
#1 Gość [ika]
Napisano 23 listopad 2010 - 21:03
Napisano 24 listopad 2010 - 09:44
dlaczego masz niedobór potasu? jesteś asmatykiem, chorujesz na coś? warto wypróbować np tzw nawadniacze w formie musujących tabletek, tam też jest sporo potasu, np Litorsal.(ok 12 zł bez Rp) Jesli chodzi o produkty to są to:ziemniaki, pomidory i wszelkie przetwory, banany, białe i czerwone mięso, fasola i inne strączkowe, grzyby w każdej postaci, warzywa liściaste np. kapucha, jabłka, morele.
Napisano 24 listopad 2010 - 10:34
Jak napisał kolega - ziemniaki, pomidory i banany mają od groma potasu.
Napisano 24 listopad 2010 - 10:41
Parę firm produkuje też potas w tabl. dostępny bez recepty w postaci np. glukonianu. Znalazłem jakowyś preparat 100 tabl. po 80 mg potasu, a dla porównania Kalipoz zawiera 391 mg potasu/tabl związanego w chlorki. Tak czy inaczej decyzja o zamianie preparatu w tym wypadku należy do lekarza. Tymczasem ratuj się wymienioną powyżej naturą
.
Napisano 25 listopad 2010 - 17:40
A kawa lub alkohol??
Jak z tym u Ciebie 
No i powiedz na co chorujesz
No i powiedz na co chorujesz