Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

studium farmaceutyczne w Zamościu - semestr zimowy

9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość [Ewelina]

• Gość

Napisano 04 styczeń 2011 - 22:35

Witam. Zastanawiam sie nad podjęciem nauki w semetrze zimowym tzn z tego co wiem zajecia od lutego zaczynaja sie. Chodzi mi o Studium Farmaceutyczne w Zamościu (szkoła TEB EDUKACJA). Czy jest jakaś różnica w nauce w tym późniejszym terminie czy może lepiej już normalnie od września zaczac?;/ Bo z tego co słyszałam na STUDIUM farmaceutycznym gdzie nauka trwa 2 lata, jest łatwiej niż na studiach 5-cio letnich? tylko teraz jak z praca po tym studium? I czy dużo matematyki jest bo tak średnio u mnie z tym...;/
Ewentualnie wchodzi w gre kierunek technik masażysta. Który wg Was jest lepszy i bardziej przyszłościowy kierunek? a może ktoś chodzi do Zamościa i i może podzielić sie swoimi spostrzezeniammi?
Będę wdzieczna za kazda odp, Pozdrawiam

#2 Oksydniak

• Użytkownik
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1068 postów

Napisano 05 styczeń 2011 - 10:39

Wyświetl postUżytkownik Ewelina dnia 04 styczeń 2011 - 22:35 napisał

...Bo z tego co słyszałam na STUDIUM farmaceutycznym gdzie nauka trwa 2 lata, jest łatwiej niż na studiach 5-cio letnich?...

Najpierw, zanim dokonasz wyboru, zrozum różnicę między dwuletnim studium (= odmiana zawodówki), a studiami na uniwersytecie (= wykształcenie wyższe).
Zastanów się jakie wykształcenie chcesz zdobyć.

#3 Gość [Ewelina]

• Gość

Napisano 05 styczeń 2011 - 13:42

Rozumiem różnice miedzy studium a studiami. Tylko zadałam normalne pytanie i oczekuje odp od osob które naprawde chca udzielic jakiejs informacji

#4 Gość [iza]

• Gość

Napisano 29 styczeń 2011 - 18:24

studium to odmina zawodowki ?nie wiedzialam !!

#5 bolomat

• Technik farmaceutyczny
  • PipPipPip
  • 90 postów

Napisano 05 luty 2011 - 15:42

Hmmm pewna "różnica w nauce" może być i jeśli chodzi o walidację tej "pewnej różnicy" to najlepiej zrobisz jak się zorientujesz w niej bezpośrednio od absolwentów wspomnianej szkoły ewentualnie w sekretariacie.

Hipotetycznie różnica może dotyczyć tzw. "trybu" np. Ci którzy zaczynają naukę od lutego w semestrze "zimowym" uczą się weekendowo tj. piątek,sobota, niedziela.
Zaczynający od września uczęszczają do szkoły od poniedziałku do piątku.
Jednakże pamiętajmy,że to tylko kwestia wewnętrznych ustaleń szkoły.

Realizowana podstawa programowa zarówno u jednych jak i drugich jest dokładnie taka sama to też blok przedmiotowy, iczba godzin i inne nie mogą się różnić...

Praca jest, tutaj wiele zależy od operatywności danej osoby, motywacji i nabytych w trakcie nauki
umiejętności. Z autopsji wiem,że technik - technikowi nie równy...

Co do technika masażysty czy popularnego technika denstycznego - trudno wprowadzać hierarchizację
i jednogłośnie stwierdzić który z zawodów jest bardziej użyteczny. Wiele mówi analiza obecnej sytuacji na rynku pracy, pomimo tego zawsze znajdzie się wyjątek od reguły i tutaj jak wyżej - wiele zależy od danego człowieka, od tego jak potrafi się on odnaleźć...

Będąc nieobiektywnym na swoim przykładzie mogę stwierdzić,że nie wybrałbym innego zawodu niż ten
obecny, jest naprawdę wiele dróg i możliwości tylko trzeba potrafić je odnaleźć.
Przede wszystkim jednak trzeba wiedzieć czego się chce, jeśli myślisz perspektywicznie i wiążesz resztę życia z wyuczonym zawodem to wybierz to co naprawdę lubisz, w czym się odnajdujesz i co sprawia Ci przyjemność.

Sam z przyczyn osobistych nie mogłem od razu pójść na farmację, skończyłem studium policealne,
podjąłem pracę w aptece jako technik i mam się teraz naprawdę dobrze. Studia zaczynam od
przyszłego roku i na pewno zaprocentują mi nabyte już umiejętności.Kończąc studium miałem styczność z technikami masażystami, technikami dentystycznymi i ratownikami medycznymi wnosząc po

charakterystyce zawodu nie zamieniłbym się z nimi...Po prostu lubię swój zawód.

Poruszając wątek materialny...
Jeśli zależy Ci na pewnym docenieniu Twojej pracy przez społeczeństwo to wybierz farmację -
studia wyższe.
Wybierając technika zwykle wybierasz "altruistyczną działaność prospołeczną/wolontariat" - choć
nie zawsze... J/w kwestia tego jak bardzo dany ktoś jest kreatywny bo jak widać w obecnej dobie
nie wszystko złoto co się świeci i nawet studia wyższe nie są panaceum na niskie zarobki.

Studium to studium, zawodówka to zawodówka a raczej obecnie zasadnicza szkoła zawodowa.
Studium jest to najczęściej samodzielna szkoła półwyższa, policealna - kształcąca tzw. "średni

personel" w przypadku technika farmaceutycznego średni medyczny.
Zarówno zasadnicza szkoła zawodowa jak i studium wchodzą do klasyfikacji ZAWODÓW SZKOLNICTWA

ZAWODOWEGO i stąd powszechne utożsamianie "zawodówki - zasadniczej szkoły zawodowej" z zawodem jako zbiorem zadań, zespołem czynności...

W klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego istnieje coś takiego jak zastrzeżenie wyłączności kształcenia w danym rodzaju szkoły tj. dany zawód mogą uzyskać jedynie absolwencji danego rodzaju - typu szkoły. Generalizując w kierunku tech. farm. jedynie absolwenci LO, LP, T, LU, TU mogą uzyskać w/w zawód. Absolwencji ZSZ - nie mogą zostać technikiem farmaceutycznym.

Objaśnienie użytych przeze mnie skrótów:
LO - trzyletnie liceum ogólnokształcące
LP - trzyletnie liceum profilowane
LU - dwuletnie liceum uzupełniające
T - czteroletnie technikum
TU - trzyletnie technikum uzupełniające
ZSZ - zasadnicza szkoła zawodowa

Tutaj link dla ciekawych==>

Dz.U.2007.124.860 - Klasyfikacja zawodów szkolnictwa zawodowego

Oraz tutaj==>
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 27.04.2010 r. w sprawie klasyfikacji

zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania

GOFIN.pl - podatki, VAT, PIT, rachunkowość, prawo pracy, składki, ZUS, zasiłki, emerytury

Po kliknięciu w link należy kliknąć w :OBJAŚNIENIA DO STRUKTURY KLASYFIKACJI ZAWODÓW I SPECJALNOŚCI

Pozdrawiam!

Użytkownik bolomat edytował ten post 05 luty 2011 - 15:44

#6 Gość [studentka 5 roku farm.]

• Gość

Napisano 05 luty 2011 - 20:30

Studia zaczynam od
przyszłego roku i na pewno zaprocentują mi nabyte już umiejętności"

a skad taka pewnosc, ze sie dostaniesz?? a umiejetnosci to tylko na Tplu moga sie przydac, studia maja duzo szerszy program

#7 bolomat

• Technik farmaceutyczny
  • PipPipPip
  • 90 postów

Napisano 06 luty 2011 - 19:54

Już raz się dostałem - stąd pewność...
Wspominając o umiejętnościach nie wyraziłem się dość jasno i precyzyjnie. Farmację traktuję jako pasję - hobby, dysponuję większością potrzebnych książek i podręczników jak również materiałów z pierwszej ręki od studentów farmacji - mam na myśli skrypty uczelniane,ćwiczenia, wykłady...
Część zasobów udostępniam naszym forumowiczom - szczegóły w moim profilu.
Ogólnie rzecz ujmując staram się być na bieżąco i każdą wolną chwilę spędzać na miłej lekturze. Na TPL'u się nie kończy np. wiem jak wygląda okładka Farmakologii Kostowskiego :D Życz mi powodzenia ;)

Pozdrawiam!

Użytkownik bolomat edytował ten post 06 luty 2011 - 20:02

#8 Gość [ehh]

• Gość

Napisano 09 luty 2011 - 17:40

Od tego roku w Zamościu działają dwa świeżo otwarte kierunki, na których można zdobyć zawód technika farmaceutycznego (TEB + w szkole na Partyzantów). Przewiduję za dwa lata wysyp techników, którym nie wróżę rychłego ukończenia stażu w aptece. Z moich obserwacji już teraz po mieście snuje się pewna grupa absolwentów Omegi, którzy mają trudności ze zdobyciem miejsca na staż.

#9 bolomat

• Technik farmaceutyczny
  • PipPipPip
  • 90 postów

Napisano 11 luty 2011 - 20:46

Wyświetl postUżytkownik ehh dnia 09 luty 2011 - 17:40 napisał

Od tego roku w Zamościu działają dwa świeżo otwarte kierunki, na których można zdobyć zawód technika farmaceutycznego (TEB + w szkole na Partyzantów). Przewiduję za dwa lata wysyp techników, którym nie wróżę rychłego ukończenia stażu w aptece. Z moich obserwacji już teraz po mieście snuje się pewna grupa absolwentów Omegi, którzy mają trudności ze zdobyciem miejsca na staż.

Co racja to racja...Techników jest zdecydowanie za dużo. Już na obecną chwilę w znakomitej większości województw nie sposób zliczyć szkół kształcących w tym kierunku, notabene wciąż powstają nowe. Jakby nie było jest to intratny interes i stąd owy stan rzeczy... Belfrowie mają co robić a farmaceuci mają tanią siłę roboczą.

Kwestia odbycia stażu - praktyki zawodowej to już faktycznie ciężka sprawa, ZZTF ponoć obecnie działa w kierunku skrócenia czasu odbywania do 12m-cy...
Niemniej jednak staż jest to problem wtórny, faktycznym problemem jest zbyt wysoka zdawalność egzaminu państwowego - przynajmniej w moim odczuciu.
Realizowana w szkołach podstawa programowa kształcenia w w/w zawodzie pozwala stworzyć trudniejsze zadania egzaminacyjne...
Najwyraźniej jednak bardziej liczy się statystyka i dobra frekwencja, wówczas można się przecież poszczycić nowymi "specjalistami"

To nie jest tylko i wyłącznie zmora tego zawodu, dentystyczni czy ratownicy medyczni też nie mają kolorowo...
Chcesz mieć pewną i ciepłą posadę - zatrudnij się w biurze pracy, rejestruj bezrobotnych...

Użytkownik bolomat edytował ten post 11 luty 2011 - 20:53

#10 Rita

• Użytkownik
  • 1 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    nie dotyczy
  • Miejscowość:
    zamosc
  • Stanowisko:
    nie dotyczy
  • Miejsce pracy:
    nie dotyczy

Napisano 31 styczeń 2012 - 15:19

Wyświetl postUżytkownik Ewelina dnia 04 styczeń 2011 - 22:35 napisał

Witam. Zastanawiam sie nad podjęciem nauki w semetrze zimowym tzn z tego co wiem zajecia od lutego zaczynaja sie. Chodzi mi o Studium Farmaceutyczne w Zamościu (szkoła TEB EDUKACJA). Czy jest jakaś różnica w nauce w tym późniejszym terminie czy może lepiej już normalnie od września zaczac?;/ Bo z tego co słyszałam na STUDIUM farmaceutycznym gdzie nauka trwa 2 lata, jest łatwiej niż na studiach 5-cio letnich? tylko teraz jak z praca po tym studium? I czy dużo matematyki jest bo tak średnio u mnie z tym...;/
Ewentualnie wchodzi w gre kierunek technik masażysta. Który wg Was jest lepszy i bardziej przyszłościowy kierunek? a może ktoś chodzi do Zamościa i i może podzielić sie swoimi spostrzezeniammi?
Będę wdzieczna za kazda odp, Pozdrawiam

Witam nie polecam tego studium bo i tak nie znajdziesz pracy ani w zamosci ani w okolicach sam szukam juz 2 lata i nic!