Skocz do zawartości

Witamy na Internetowym Forum Farmaceutycznym

Witaj na Internetowym Forum Farmaceutycznym, prawdopodobnie największym forum dyskusyjnym dla obecnych i przyszłych farmaceutów i techników farmaceutycznych.

Ale to nie wszystko ... jest tutaj też miejsce dla każdej osoby chcącej uzyskać fachową poradę naszych specjalistów.

Aby włączyć się do dyskusji musisz się ZALOGOWAĆ lub jeżeli jeszcze nie masz konta użytkownika ZAREJESTROWAĆ.

To zajmie tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł/mogła:
  • brać udział w dyskusjach we wszystkich działach forum,
  • czytać zawartość niedostępną dla niezarejestrowanych użytkowników.
  • przeglądać dostępne u nas oferty pracy
  • rozmawiać na shoutboxie
  • korzystać z Prywatnych Wiadomości do komunikacji z innymi użytkownikami
  • i wiele więcej ...
Dołącz do naszej społeczności już TERAZ.

Zapraszamy Administratorzy: Nysander i Anusia wraz z ekipą Moderatorów: Hasal, Olga RaQ, lunaak
Guest Message by DevFuse

Postępowanie przy zatruciu witaminami A D E K

3 odpowiedzi w tym temacie

#1 sony87

• Użytkownik
  • Pip
  • 34 postów

Napisano 01 marzec 2011 - 19:22

witam
szukam w internecie i nie mogę znaleźć informacji, jak należy postępować przy zatruciu/przedawkowaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ??
niestety nie mam specjalistycznej literatury więc jakby ktoś znał odpowiedź na to pytanie, to proszę o krótką informację
pozdrawiam

Użytkownik sony87 edytował ten post 01 marzec 2011 - 19:23

#2 bolomat

• Technik farmaceutyczny
  • PipPipPip
  • 90 postów

Napisano 01 marzec 2011 - 23:58

Przede wszystkim leczenie objawowe, natychmiastowe odstawienie witaminy. Jeśli możliwe - wypłukanie z przewodu pokarmowego tej jeszcze nie wchłoniętej...
Odwadnianie diuretykami,mannitolem i jednoczesne nawadnianie pacjenta solą fizjologiczną. Dializa otrzewnowa bądź hemodializa jeśli konieczna, najczęściej w przypadku tych najbardziej toksycznych czyli A i D. Po przebytym zatruciu dieta.W przypadku zatrucia witaminą D - uboga w wapń, można stosować również związki wiążące wapń np. wersenian disodowy (EDTA) kwas szczawiowy,cytrynowy itp...

PS Tego typu zatrucia to rzadkość, nie wiem czy gdziekolwiek w literaturze znajdziesz wytyczne postępowania. Tutaj dużą rolę gra "finezja" lekarza.

Jak już się otrujesz - daj znać:P
Pozdrawiam! :)

Użytkownik bolomat edytował ten post 02 marzec 2011 - 00:17

#3 sony87

• Użytkownik
  • Pip
  • 34 postów

Napisano 02 marzec 2011 - 08:48

Wyświetl postUżytkownik bolomat dnia 01 marzec 2011 - 23:58 napisał

Przede wszystkim leczenie objawowe, natychmiastowe odstawienie witaminy. Jeśli możliwe - wypłukanie z przewodu pokarmowego tej jeszcze nie wchłoniętej...
Odwadnianie diuretykami,mannitolem i jednoczesne nawadnianie pacjenta solą fizjologiczną. Dializa otrzewnowa bądź hemodializa jeśli konieczna, najczęściej w przypadku tych najbardziej toksycznych czyli A i D. Po przebytym zatruciu dieta.W przypadku zatrucia witaminą D - uboga w wapń, można stosować również związki wiążące wapń np. wersenian disodowy (EDTA) kwas szczawiowy,cytrynowy itp...

PS Tego typu zatrucia to rzadkość, nie wiem czy gdziekolwiek w literaturze znajdziesz wytyczne postępowania. Tutaj dużą rolę gra "finezja" lekarza.

Jak już się otrujesz - daj znać:P
Pozdrawiam! :)

dzięki za odpowiedź :)

#4 sermon

• Farmaceuta
  • PipPipPipPip
  • 253 postów
  • Uczelnia Wyższa:
    Akademia Medyczna we Wrocławiu
  • Miejscowość:
    ziemie wyzyskane
  • Stanowisko:
    Magister farmacji
  • Miejsce pracy:
    apteka otwarta

Napisano 02 marzec 2011 - 15:35

W jednym z odcinków dr house coś mi sie kojarzy, że chłopaczek za namową brata przedawkował zestaw witamin....jednak tam chyba chodziło głownie o nadmiar żelaza, który był składnikiem tego prepatu witaminowego...nic o ADEK-u nie było jesli mnie pamięc nie myli:)